Διατροφή και Ολική Αρθροπλαστική γόνατος- ισχίου fast track- Ημερήσιας Νοσηλείας με Ρομποτική Πλοήγηση

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ FAST TRACK – ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ
03/05/2020
Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος FAST TRACK – Ημερήσιας Νοσηλείας, ΝΕΟ ROSA ROBOT – ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ
28/08/2020

Διατροφή και Ολική Αρθροπλαστική γόνατος- ισχίου

fast track– Ημερήσιας Νοσηλείας με Ρομποτική Πλοήγηση

 

Μοριακή Απεικόνιση ανιχνεύει

για Πρώτη φορά στην Ελλάδα

Προδιάθεση Φλεγμονής μετά από Αρθροπλαστική Γόνατος & Ισχίου

Όσο σημαντική φαίνεται πως είναι η χρήση νέων ρομποτικών τεχνολογιών στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου, τόσο σπουδαία είναι και η επιστήμη της βελτιστοποίησης της επούλωσης του χειρουργικού τραύματος, γρήγορα, χωρίς φλεγμονές στην επιστήμη των αρθροπλαστικών.

Ιδρύοντας την πρώτη κλινική αρθροπλαστικών ημερήσιας νοσηλείας FAST TRACK από το 2016, επιμείναμε στην ασφαλή χειρουργική, SAFE TRACK δηλαδή στην 8 φορές λιγότερη επιβάρυνση σε κινδύνους από επιπλοκές και φάρμακα, και στην ανάγνωση της εξατομικευμένης επουλωτικής ικανότητας του κάθε ασθενούς, που μπορεί να εμφανίζει κάποια αδυναμία στη δυνατότητα του να ανταποκριθεί στο χειρουργείο, με στόχο να αισθάνεται υγιής, δυνατός, με διάθεση για φαγητό και κίνηση, άμεσα μετά το χειρουργείο, και να διαθέτει ασπίδα έναντι λοιμώξεων και φλεγμονών που μπορεί να εμφανιστούν, αν ο οργανισμός βρεθεί αδύναμος, μετά από μια επέμβαση.

Ο μοριακός ανιχνευτής είναι μία εξέταση 10 λεπτών, μοιάζει με υπέρηχο και ανιχνεύει τον παράγοντα ασθενή (Patient Factor), εντοπίζοντας μόρια στις μυϊκές ομάδες που αντιπροσωπεύουν είτε άριστο επουλωτικό δυναμικό, ή αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών από ενδογενείς παράγοντες που σχετίζονται με κακή θρέψη και μη ισορροπημένη διατροφή.

Γίνεται σε όλους μας τους ασθενείς, συστήνουμε να γίνεται πριν από οποιοδήποτε χειρουργείο, όχι μόνο ορθοπαιδικό, και αποτελεί ήδη όπλο στις Η.Π.Α στις Χειρουργικές επεμβάσεις, μονάδες εντατικής, για να αποτυπώνει εγκαίρως τις ενεργειακές εφεδρείες που έχει ο οργανισμός στην αντιμετώπιση φλεγμονών και λοιμώξεων!

Η προεγχειρητική διατροφή, αυξανόμενα αναγνωρίζεται ως βασικό συστατικό της χειρουργικής φροντίδας. Η υποστήριξη του πρωτεϊνικού αναβολισμού είναι σημαντικός στόχος για όλα τα χειρουργεία και οδηγεί σε βέλτιστη και ταχύτατη αποθεραπεία.

Με τη μοριακή απεικονιστική μέτρηση γίνεται :

  • εκτίμηση του επουλωτικού δυναμικού
  • εξατομίκευση και βελτιστοποίηση διατροφικά της χειρουργικής ετοιμότητας
  • αποφυγή ελλείμματος ενέργειας μετά το χειρουργείο
  • υποστήριξη αναβολικών (σχετιζόμενα με τη διατροφή) κυτταρικών μηχανισμών του σώματος που επισπεύδουν την ανάρρωση.

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Το χειρουργικό τραύμα προάγει μία κατάσταση μεταβολικής δραστηριότητας που ονομάζεται χειρουργικό στρες.

Χαρακτηρίζεται από ορμονικές, αιματολογικές, μεταβολικές και ανοσολογικές αλλαγές.

Το σώμα κατακρατά συστατικά και αυξάνει τον όγκο πλάσματος, αυξάνει η καρδιακή παροχή, η κατανάλωση οξυγόνου για να διατηρηθεί η αναγκαία παροχή οξυγόνου και θρεπτικών επουλωτικών συστατικών στο σώμα και στο τραύμα.

Κινητοποιούνται δεξαμενές ενέργειας για να απελευθερώσουν ουσίες που συνθέτουν πρωτεΐνες και επιδιορθώνουν τους τραυματισμένος ιστούς. Αποτέλεσμα είναι ο καταβολισμός, δηλαδή καταστροφή πολλών ιστών, απελευθέρωση αμινοξέων στην κυκλοφορία που απορροφώνται από το ήπαρ για να συνθέσει ουσίες που αντιδρούν στο χειρουργικό φορτίο.

Η ικανότητα και η δυνατότητα των φυσικών ατομικών εφεδρειών που έχει ο κάθε οργανισμός να ανταποκριθεί στις ανάγκες του χειρουργικού στρες είναι αντικείμενο των μετρήσεων που κάνουμε και οδηγούν σε παρεμβάσεις πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά το χειρουργείο, που ξεκουράζουν τους μηχανισμούς επούλωσης, εξασφαλίζοντας άριστες συνθήκες επάρκειας ενέργειας των κυττάρων μας.

ΥΠΟΘΡΕΨΙΑ- MALNUTRITION

O όρος Υποθρεψία δεν έχει έναν διεθνή αναγνωρισμένα προσδιορισμό, άλλα εννοούμε την μη ισορροπημένη διατροφή που οδηγεί σε κουρασμένη λειτουργία, και κυτταρική εξάντληση, φτωχή επουλωτική ανταπόκριση των ιστών.

Περίπου το 50% των ασθενών που μπαίνουν για οποιοδήποτε χειρουργείο βρίσκονται σε κατάσταση Υποθρεψίας χωρίς να το γνωρίζουν, διότι μέχρι τώρα δεν υπήρχαν δεδομένα και τρόπος να διαγνωστούν με απλό τρόπο.

Οι ασθενείς αυτοί αν χειρουργηθούν, έχουν αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών, μειωμένη κυτταρική άμυνας στα μικρόβια και φλεγμονές, έχουν σαφώς καθυστερημένη επούλωση και διαταραχή της λειτουργίας των οργάνων, με αποτέλεσμα να νιώθουν κουρασμένοι και καταβεβλημένοι για πολύ καιρό  μετά το χειρουργείο.

Με την μοριακή απεικόνιση που ανιχνεύει βιομόρια που σχετίζονται με μη ισορροπημένη διατροφή, γίνεται βελτιστοποίηση και εξατομίκευση της διατροφής, των βιταμινών και των φαρμάκων των ασθενών για να ανταποκριθούν με επιτυχία στην μεταβολικές ανάγκες του χειρουργείου και της επούλωσης στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να ενισχύεται το ανοσοποιητικό τους, να κλείσουν τα τραύματα πολύ νωρίς, να μην παρουσιάζουν φλεγμονές και κίνδυνο λοιμώξεων.

Η Αμερικανική Ιατρική κοινότητα με Χειρουργικά Πρωτόκολλα Άμεσης Αποκατάστασης με χρήση βίο-μοριακών δεικτών, (American Society for enhanced recovery with perioperative quality initiative ) προτείνει προ εγχειρητικές μετρήσεις μοριακής απεικονίσεις ως δείκτες αξιολόγησης του πιθανού ρίσκου για φλεγμονή μετά από χειρουργείο, εξατομικεύοντας την διατροφική κυρίως ενίσχυση της αμυντικής, επουλωτικής δυναμικής του οργανισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΟΣ ΑΝΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η διατήρηση μεγάλου δεξαμενής αμινοξέων μέσω της διατροφής είναι απαραίτητη για να προάγει την επούλωση των τραυμάτων, την ανταπόκριση στο χειρουργικό στρες, την αποφυγή των επιπλοκών και την μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο

Πολλοί ασθενείς έχουνε άλλες συνοδές παθήσεις, παλαιά χειρουργεία, φλεγμονώδης νόσους, φτωχό πρωτεϊνικό δείκτη, λαμβάνουν φάρμακα που διαταράσσουν την απορρόφηση τροφής και φαρμάκων από το γαστρεντερικό, και έχουν αυξημένο κίνδυνο φλεγμονών γενικά και ειδικά μετά από επέμβαση. Με τέτοιες καινοτόμες εξετάσεις, πλέον χειρουργούνται χωρίς τον παράγοντα τύχη, για μία ομαλή, ασφαλή και γρήγορη αποθεραπεία.

Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι απαιτούνται 2,6 γραμμάρια πρωτεϊνών που καταστρέφονται από το μυοσκελετικό σύστημα του ασθενούς που χειρουργείται για να συνθέσει 1 γραμμάριο θετικού οξείας φάσης ινωδογόνο, ουσίας απαραίτητης για την θρέψη και επούλωση με ταχύ τρόπο του τραύματος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο εντοπισμός με τον μοριακό απεικονιστή της υποθρεψίας, και της μοριακής μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού, τροποποιεί και υποστηρίζει τον κυτταρικό αναβολισμό, εξατομικεύει και υποστηρίζει τους βασικούς διατροφικούς στόχους πριν από ένα χειρουργείο.

Πριν από μία Αρθροπλαστική FAST TRACK – ημερήσιας νοσηλείας, είναι όπλο απαράμιλλης προστασίας έναντι φλεγμονής στην άρθρωση και λοίμωξης του οργανισμού, ενώ παράλληλα δίνει πληροφορίες στον θεραπευτή χειρουργό αλλά και στον ίδιο τον ασθενή για το πως θα πορευτεί με υγεία και ισχυρό οργανισμού έναντι των φλεγμονών και των λοιμώξεων στην υπόλοιπη ζωή του.

Ο Δρ. Σπυρίδων Αρμπής , είναι εξειδικευμένος σε Ελλάδα και εξωτερικό στις Αρθροπλαστικές Γόνατος και Ισχίου, αναθεωρήσεις, στη χρήση ψηφιακών συστημάτων παθητικής Ρομποτικής Πλοήγησης  και από το 2016, σε συνεργασία με το Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, Ίδρυσε την Πρώτη Κλινική Αρθροπλαστικών FAST TRACK – Ημερήσιας Νοσηλείας στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλη εμπειρία στα φαρμακευτικά πρωτόκολλα κατάργησης πόνου, και πάνω από 1200 Αρθροπλαστικές FAST TRACK τα τελευταία χρόνια, με τη μεγαλύτερη σειρά περιστατικών στην Ελλάδα.

Show Buttons
Hide Buttons