Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος/Ενδοσκοπική χειρουργική

Ολική Αρθοπλαστική ισχίου με μικρή τομή (M.I.S.)
20/12/2017

Αποτελεί την πιο συχνά διαγνωσμένη και θεραπευθείσα περιφερική συμπιεστική νευροπάθεια που καλούμαστε να θεραπεύσουμε είτε συντηρητικά, είτε χειρουργικά, επηρεάζοντας το 5% του πληθυσμού. Περιγράφηκε πρώτη φορά το 1854 από τον Sir James Paget, ενώ το 1933 ο Sir James Learmoth έκανε την πρώτη επέμβαση.

Ανατομία

Στη βάση της παλάμης υπάρχει ένα ανένδοτο, σχεδόν κλειστό κανάλι με εσωτερική πίεση 5-10mmHg, που περιέχει 9 τένοντες και το Μέσο Νεύρο και διάμετρο όσο ο αντίχειράς μας. Η αύξηση της πίεσης εντός του σωλήνος πάνω από 32mmHg προκαλεί ισχαιμία στο νεύρο, απομυελίνωσή του, καθυστερημένη αγωγιμότητα, και έναρξη των συμπτωμάτων της οξείας ή χρονίας (ιδιοπαθούς) μορφής της νόσου.

Αιτιολογία-Προδιαθεσικοί παράγοντες

Παλαιά κατάγματα, ανώμαλες μυϊκές μάζες, όγκοι, υπερτροφικοί ιστοί, ρευματοειδής αρθρίτις, κληρονομικότητα (25%), εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, αλκοολισμός, νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν αίτια εμφάνισης. Επίσης, βιομηχανικοί εργάτες, αγρότες, ταμίες και όσοι υποβάλλονται σε δονήσεις και επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Παθήσεις που μιμούνται το σύνδρομο

Στη διάγνωσή μας λαμβάνουμε πάντα υπόψιν παθήσεις που μιμούνται το σύνδρομο, όπως Αυχενική Δισκοκήλη Α6-Α7, υψηλότερη πίεση του νεύρου στο χέρι, τενοντίτιδα, αρθρίτις καρπού ή αυχένος, διαβητική νευροπάθεια, κυκλοφορικές διαταραχές και στηθάγχη (όταν αφορά το αριστερό χέρι).

Συμπτώματα

Οι χαρακτήρες των ενοχλημάτων αποτελούνται από παραισθησίες, αιμωδίες, αίσθημα καψίματος και οιδήματος και πόνο, που αρχικά ξυπνούν τον πάσχοντα ο οποίος προσπαθεί ¨τινάζοντας¨ το χέρι να ανακουφιστεί. Στην εξέλιξη τα ενοχλήματα εμφανίζονται και την ημέρα. Οι αιμωδίες εμφανίζονται στα 3 ½ πρώτα δάκτυλα.
Εάν προχωρήσει και άλλο, τότε εγκαθίσταται μυϊκή αδυναμία, ατροφία κάποιων μυών, ενώ οι καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να γίνουν ανυπόφορες, όπως η οδήγηση, το πιστολάκι, το γράψιμο κ.λπ.

Στην εικόνα με κεραμιδί χρώμα σημειώνεται η περιοχή που μουδιάζει το χέρι. Σύνηθες είναι οι πόνοι να αντανακλούν σε όλο το χέρι και ψηλά έως τον αυχένα.

Κλινική εξέταση

Υπάρχουν 6 κλινικές δοκιμασίες (Phallen, Tinnel, Durcan κ.λπ.), που σε συνδυασμό με το ιστορικό και με εξετάσεις αγωγιμότητας του νεύρου θέτουν τη διάγνωση.

 

Θεραπευτική προσέγγιση

Συντηρητική θεραπεία: Όταν ο ασθενής προσέρχεται στην αρχική φάση, συνήθως τους 6 πρώτους μήνες, τότε μπορεί η συντηρητική αγωγή να αποβεί επωφελής, εκμεταλλευόμενος το διαλείποντα χαρακτήρα τη πάθησης. Αυτή περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη, βιταμίνες, ειδικούς νυχτερινούς νάρθηκες που εμποδίζουν τον καρπό να πάρει θέση τέτοια, που προκαλεί συμπτώματα. Απαραίτητο κρίνεται ένα συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που έχει στόχο να ¨διευρύνει¨ το κανάλι και να αυξήσει την ελαστικότητα των μυών. Μεγάλο μέρος της συζήτησής μας με τους ασθενείς μας αφορά στην τροποποίηση των εργασιακών συνηθειών, (εργονομικά πληκτρολόγια, ρύθμιση καρέκλας και καρπών, πολλά διαλείμματα στην εργασία, ασκήσεις ελαστικότητας), που σε εφαρμογή μηνών μπορεί να αναστρέψουν την εικόνα.

Χειρουργική θεραπεία: Όταν η συντηρητική αγωγή αποτύχει ή ο ασθενής προσέρχεται με πάνω από 6-12 μήνες εγκατεστημένης βλάβης, τότε η διάνοιξη είναι η σωστότερη επιλογή, πριν δημιουργηθεί μυϊκή ατροφία και μη αναστρέψιμη βλάβη στους νευράξονες, ενώ εξοικονομεί χρόνο στις χαμένες εργάσιμες ημέρες. Γίνεται διατομή στην οροφή του σωλήνος, στον εγκάρσιο σύνδεσμο, όπως φαίνεται στην εικόνα, ελέγχεται το νεύρο, ενώ δύναται να γίνει και επινευρόλυση, καθαρισμός του νεύρου από συμφύσεις.


Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι:

1. Ανοιχτή τομή (OPENRELEASE):H παραδοσιακή μέθοδος με εκτεταμένη τομή 4-6 εκ. περίπου.

2. Ελάχιστης τομής (MINIOPEN):Γίνεται με τομή σχεδόν 1 εκατοστού, με τη χρήση του μικροσκοπίου, και προσφέρει σημαντικά βραχυπρόθεσμα οφέλη, ιδίως όταν χειρουργούμε και τους 2 καρπούς (εικόνες από προσωπικό αρχείο).

ΤΟΜΗ 1 ΕΚΑΤΟΣΤΟΥ. Με τη μέθοδο αυτή πρακτικά έχουμε ελαχιστοποιήσει το μετεγχειρητικό οίδημα και τα αιματώματα που τόσο ταλαιπωρούσαν παλαιότερα, και τοποθετείται 1-2 το πολύ ράμματα.

3. Νέα ενδοσκοπική τεχνική με κάμερα, τομή 5-6 χιλιοστά, χωρίς ράμματα
Στο αριστερό χέρι βλέπουμε την παλαιότερη κλασική τομή, και στο δεξί την τομή 5 χιλιοστών για την τοποθέτηση του ενδοσκόπιου. Σε αυτή την εικόνα βλέπουμε τον καρπιαίο σωλήνα σε οθόνη στο χειρουργείο από την κάμερα στον καρπό. Τα πλεονεκτήματα μιας τομής 5 χιλιοστών είναι αναμφισβήτητα η εκμηδένηση των ενοχλημάτων στα μαλακά μόρια της παλάμης, αφού δε σχηματίζεται ουλή, δεν τοποθετούνται ράμματα, και δεν πονάει η τομή, η οποία βρίσκεται εκτός επιφάνειας αφής της παλάμης. Η επάνοδος στην εργασία, η μυϊκή ισχύς και η δυσφορία της τομής είναι βελτιωμένη σημαντικότατα. Υπάρχουν κατηγορίες ασθενών όπoυ μπορεί η Ενδοσκοπική τεχνική να μην ενδείκνυται, όπως η ύπαρξη πολυπαραγοντικών νοσημάτων που συνοδεύουν τον ασθενή. Μην ξεχνάμε ότι το σύνδρομο αποτελεί πολυπαραγοντική πάθηση και ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός. Έτσι, η καταλληλότερη αντιμετώπιση μπορεί να είναι διαφορετική για τον καθένα.

  • Ο κ. Αρμπής Σπυρίδων εκπαιδεύθηκε στη χειρουργική χεριού στην Κλινική Χειρουργικής χεριού και Μικροχειρουργικής του νοσοκομείου Κ.Α.Τ, και στο ερευνητικό εργαστήριο Μικροχειρουργικής των νοσοκομείων Κ.Α.Τ και Ιωαννίνων.
  • Πιστοποιήθηκε στις Αρθροσκοπήσεις Καρπού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Στρασβούργου στη Γαλλία (IRCADEITS)
  • Eργάσθηκε ως Ορθοπαιδικός Χειρουργός σε μεγάλα νοσοκομεία του Λονδίνου (Queens Hospital, King George Hospital, Broomfield)
  • Εξειδικεύεται στη διερεύνηση / διάγνωση / καθοδήγηση και στη συντηρητική και χειρουργική (ανοικτή και αρθροσκοπική) αντιμετώπιση του αρθριτιδικού και ρευματικού χεριού.
  • Εξειδικεύεται στη συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση με τις πιο σύγχρονες μεθόδους τραυματικών και χρόνιων παθήσεων του άνω άκρου γενικότερα
Show Buttons
Hide Buttons